Aldersbegrænsninger og hvorfor vi har voksent legetøj

Indenfor spilgenren og andre medier findes der ofte aldersbegrænsninger. Det er dermed ikke alle mennesker af alle aldre, som lovligt kan spille alle spil.

Hvorfor er det lige, at vi har de her aldersbegrænsninger og hvad godt gør det? Få svar på disse spørgsmål og hvorfor aldersbegrænsninger kan være en god ting – selvom det til tider kan være lidt irriterende.

Nødvendigheden af aldersbegrænsninger

Det kan godt virke lidt irriterende at blive mødt med en aldersbegrænsning, når der er et bestemt spil som man bare gerne vil se. Eller når man ikke bliver lukket ind i biografen, fordi filmen anses for at være målrettet et voksent publikum. Du har sikkert selv mødt begrænsningerne på et eller andet tidspunkt i dit liv og ved hvor irriterende det kan være.

Grunden til, at vi har aldersbegrænsninger, er, at et barn selvfølgelig ikke har somme modenhedsniveau som en voksen har. Børn lever oftest i en helt anden verden end de voksne gør og derfor må de forskellige former for legetøj derfor også målrettes de forskellige aldre.

Den helt store fejl ved aldersbegrænsninger og der hvor ordningen bare kører helt ved siden af er selvfølgelig, hvis man er meget moden i forhold til sin alder. Alder og hænger ofte sammen men ikke i alle tilfælde. Dette kan skyldes en række forskellige ting, men slutresultatet er, at du ofte kan finde folk der har samme officielle alder men som i praksis overhovedet ikke er på samme niveau af modenhed. Da er det specielt irriterende, hvis man er lidt længere fremme i skoen end sine jævnaldrende og alligevel bliver behandlet, som var man på lige fod med dem.

Men selv i sådanne tilfælde er begrænsningerne der for at hjælpe og for at undgå, at mennesker der ikke er klar til at se nogle bestemt ting heller ikke kommer til at se det.

Et voksent publikum kræver voksent legetøj

Fordi modenhed og alder ofte hænger sammen, så bliver meget af legetøjet og specifikt rettet mod forskellige former for publikum – afhængigt af deres alder. Noget legetøj er bestemt rettet mod et voksent publikum, da de møde voksne leger på ofte også er anderledes end den måde børn leger på.

Voksen legetøj kan se ud på mange forskellige måder og kommer meget an på den leg, som man som voksen har lyst til at indgå i. Er det for eksempel boldspil, som du som voksen gerne vil lege? I så fald hvilken form for boldspil? Og på hvilket nevieau vil du spille det? Er du nybegynder eller letter øvet indenfor for eksempel fodbold?

Eller vil du hellere udtrykke dig gennem din kreativitet og gøre det til en form for leg? Hvordan vil du gerne udtrykke dig kreativt? Er du meget visuelt og foretrækker et par pensler? Eller elsker du bare musik og vil gerne kunne spille et instrument?

Kreativitet er selvfølgelig også noget man kan lege med som barn, men som voksen foregår det ofte på et lidt andet niveau. Enten fordi man har holdt sin færdigheder ved lige, eller fordi man strukturer det på en anden måde end man ville førhen.

Site Footer